pátek 18. července 2008

Salcantay track a Machu Picchu

Ahojda,

tak jsme zpet z divociny. Nekolik dni jsme byli na treku kolem nejvyssi mistni hory Salcantay. Salcan pry znamena v kecuanstine dabel. Hora ma pres 6200 metru a my jsme prochazeli tesne kolem ni ve vysce 4700m. Tento trek jsme zvolili jako alternativni cestu pro prichod k Machu Picchu. Trek zacina ve vesnici Mollepata, odkdud se da za tri dny dostat do vesnice La Playa. V pruvodci je tato vdalenost planovana na pet dnu, ale nam se v ramci usetreni casu podarilo dvakrat ujit dvoudenni vzdalenost. Ve vesnici La Playa jsme stravili posledni noc a rano jsme vyrazili kolektivem k vodni elektrarne (Hydroelectrico). Odtud jsme tapali jeste 8km po kolejich az do vesnice Aquas Calientes, kde zacina vystup na Machu Picchu.

Dalsi dve moznosti, jak se k Machu Picchu dostat jsou Inka trail nebo vlak Cusco - Aquas Calientes. Inca trail je cca tridenni trek, na ktery se v dnesni dobe muze jen s pruvodcem a navic je omezen pocet lidi, kteri na nej mohou denne vyrazit. Vlak jezdi nekolikrat denne a mistni drahy pomoci nej tahaji z turistu tezke penize. Nejlevnejsi turisticka jizdenka je z vesnice Olantaytambo do Aquas Calientes a stoji 31 dolaru. Pokud se vam nepostesti chytnout tu nejlevnejsi, platite jeste vic. Mistnaci maji tu samou cestu asi za pet solu.

Na samotne Machu Picchu se da z Aquas Calientes dostat bud autobusem nebo po schodech. My jsme samozrejme zvolili ctyricetiminutovy vybeh schodu. Vstupenka pro dospelaka stoji 122 solu, coz je v pomeru k ostatnim cenam v Peru take pekna palka. Kdyz clovek zapomene na tyhle tezce premrstene ceny, Machu Picchu je opravdu krasne a kdyz uz tu clovek je, tak stoji za to se tam podivat.

Zpet do Cusca, kde jsme prave ted, jsme se dostali vyse zmynenym vlakem za 41 dolaru (do Olantaytamba) a pak taxikem a kolektivem. Za svych 41 dolaru jsme dostali obcerstveni, zatancil nam nejaky mistni umelec a jeste se nam behem cesty snazili prodat svetriky mistni firmy Alpaka. V porovnani se zbytkem Peru je proste Machu Picchu uplne jiny svet. Je to holt turisticka atrakce cislo jedna.

Ted vyrazime na vecu (je tu pul seste vecer) a zitra nas ceka sestihodinova cesta do Puna, coz je mestecko na okraji jezera Titicaca.

Adios amigos.

Žádné komentáře: