neděle 13. července 2008

Cusco

Cusco je podle pruvodce centralni mesto Jizni Ameriky. A my jsme dnes dopoledne skoncili presne tam, kde se krizi obchodni cesty, tam kde se to hemzi turisty a hlavne tam, kde je to konecne pekne. Nemeli jsme zatim cas obehat Cusco cele, ale ze vsech mest a vesnicek, ktere jsme tu dosud videli je Cusco rozhodne nejhezci. V centru je nekolik namesti, z nichz hlavni Plaza de Armas (hlavni namesti se v 90 % peruanskych mest jmenuje stejne) zdobi domky s drevenymi balkony, nekolika kostely, spoustou zelene a kasnou uprostred.

Cusco je zatim take prvni mesto, ve kterem nam autobus zastavil na centralnim autobusovem nadrazi. Jina mesta totiz nadrazi nemaji a kazda spolecnost ma svoji zastavku jinde. Kdyz ma clovek stesti, tak jsou spolecnosti shromazdeny v nekolika ulicich. Jo, ten autobus za 50 solu byla pekna popelnice. Neco mezi neoplanem po obrne a starou karosou. Ale to je zase jina pohadka.

Po prijezdu jsme stopli taxika a neznali mistnich pomeru jsme ukecali cenu do centra na 5 solu. Kdybychom vedeli, jak je to daleko, ukecame to tak na tri. Mame uz ale konecne sveho vlastniho pruvodce Peru od Lonely Planet, takze priste budeme chytrejsi. Je z roku 2000 a koupili jsme ho za 5 babek (rozumej dolaru) ve spolecnosti jihoamerickych cestovatelu.

Kousek od Plaza de Armas je nam doporuceny (Davidem a Vascou) hostel San Cristobal. Podle informaci jsme meli cenu ukecat na 20 solu za oba, ale pani rikala, ze je sorry a ze ted je to se snidani, takze mame B&B za 30 solu dohromady. Pote, co jsme se dali do kupy po 24 hodinove jizde jsme na lehko vyrazili do mesta, kde jsme meli v planu koupit hromadnou vstupenku, zjistit, kdy a odkud nam jede autobus na ruiny a kdy a odkud nam jede autobus na trek na Machu Picchu.

Hromadna vstupenka je pekny chytak na turisty, protoze ji jednak zdrazili na 130 solu pro dospelaka a 70 solu pro studenta (turisticka sezona) a druhak se ve vetsine pamatek v Cuscu vasi vstupence jenom zasmeji s tim, ze tam neplati a chteji dalsi nemalou castku solu.

Co nas tu rozveselilo jsou dzusiky, ktere michaji v mistni dzusikarne a stoji od dvou do sesti solu. Uz jsme meli kombinace ovoce, ktere ani nezname a vecer jdeme znovu. Take jsme si dali vyborny obidek (menu za 10 solu).

Zitra dopoledne nas ceka vylet na mistni ruiny (busem tam, pesky zpet) a pak snad odjezd na zacatek treku na Machu Picchu. Mejte se a my valime objevovat krasy podvecerniho Cusca.

Žádné komentáře: